fbpx

Stres oksydacyjny. Co niszczy nasze komórki?

symbole wolnych rodników oraz antyoksydantów położone na równoważni

Stres towarzyszy nam każdego dnia. Może przekładać się negatywnie na ogólne samopoczucie: wywoływać bezsenność, drżenie rąk, intensywne pocenie się, a przewlekły stres prowadzi nawet do groźnych chorób. Jednak o stresie oksydacyjnym nie wiemy nic albo niewiele.

Tymczasem bywa niebezpieczny dla zdrowia, a walka z nim jest konieczna, by długo cieszyć się aktywnym życiem.

Czy Tobie także zagraża stres oksydacyjny? Sprawdź i poznaj swojego przeciwnika, by sobie z nim poradzić.

Czym jest stres oksydacyjny?

Stres oksydacyjny, zwany też stresem lub obciążeniem tlenowym, jest stanem zakłóconej równowagi między wolnymi rodnikami i antyoksydantami w organizmie.

Wolne rodniki (utleniacze, reaktywne formy tlenu – ROS) i antyoksydanty (przeciwutleniacze) naturalnie występują w organizmie i są niezbędne, by prawidłowo przebiegały wszelkie procesy życiowe.

Organizm funkcjonuje w sposób prawidłowy, kiedy między wolnymi rodnikami a antyoksydantami panuje równowaga.
Jeśli wolnych rodników przyb
ywa, a spada aktywność antyoksydantów, pojawia się właśnie stres oksydacyjny.

schemat działania antyoksydantu na wolny rodnik

Działanie wolnych rodników i antyoksydantów

Wolne rodniki powstają w każdym momencie, kiedy oddychamy.

Tlen przetwarzany jest w energię, a część uwalnianych cząsteczek to właśnie wolne rodniki, które mają niszczycielską siłę.

Ponieważ utleniacze posiadają niesparowany elektron, dążą do odebrania jednego elektronu innej cząsteczce, aby go do siebie przyłączyć. To prowadzi do uszkodzenia makromolekuł i zaburzeń w ich funkcjonowaniu. W ten sposób reaktywne formy tlenu mogą uszkadzać białka, tłuszcze, kwasy nukleinowe (w tym DNA), mogą także w konsekwencji doprowadzić do śmierci komórki.

Temu niszczącemu działaniu wolnych rodników zapobiegają przeciwutleniacze. Niejako oddając im swój wolny elektron, usuwają nadmiar wolnych rodników z organizmu.

Jak więc możesz zapobiegać destrukcyjnemu działaniu wolnych rodników?

Przede wszystkim dostarczaj organizmowi przeciwutleniaczy:

  • polifenoli (w tym antocyjanów),

  • witaminy C,

  • karotenoidów i witamin: A, E .

Polifenole pochodzące z żywności np. z aronii, pomagają utrzymać równowagę pomiędzy utleniaczami a przeciwutleniaczami w komórkach poprzez zwiększenie syntezy glutationu (naturalnego antyoksydantu wytwarzanego w naszym organizmie) oraz ekspresji enzymów antyoksydacyjnych.

Dzięki właściwościom bezpośrednim (poprzez działanie przeciwutleniające) oraz pośrednim – zwiększając poziom naszych własnych antyoksydantów, polifenole chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i zapobiegają uszkodzeniom głównych makromolekuł.

Przyczyny stresu oksydacyjnego

Skoro stres oksydacyjny, czyli nadmiar niszczycielskich wolnych rodników, działa destrukcyjnie na organizm, warto poznać jego przyczyny!

Na pewno nadmiernej produkcji wolnych rodników sprzyja niehigieniczny tryb życia. Jeśli palisz papierosy, zbyt często spożywasz alkohol i bardzo przetworzone produkty możesz być narażony na stres oksydacyjny każdego dnia.

Destrukcyjnie na organizm wpływają także niektóre leki i pestycydy, które znajdują się w żywności.

Czynnikami zwiększającymi ryzyko pojawienia się stresu oksydacyjnego są też:

  • zanieczyszczone powietrze,
  • promieniowanie UV,
  • przewlekły stres,
  • nadmierny wysiłek fizyczny.

Osoby dojrzałe są bardziej narażone, ponieważ z czasem osłabieniu ulegają możliwości obronne organizmu.

Bardzo duży wpływ na wywołanie stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych w organizmie ma w dzisiejszych czasach dieta, między innymi:

  • nieodpowiedni stosunek kwasów omega 6:3,
  • niewystarczająca ilość polifenoli,
  • brak prebiotyków,
  • nadmiar AGEs (pochodne cukrów prostych),
  • patologiczny indeks glikemiczny.

Skutki stresu oksydacyjnego

Stres oksydacyjny wiąże się z niszczycielskim działaniem wolnych rodników na komórki organizmu, dlatego stan przewlekłej nierównowagi między liczbą wolnych rodników a antyoksydantów może prowadzić do rozwoju wielu chorób.

Stres oksydacyjny może być źródłem zarówno obniżonej odporności organizmu, jak i  miażdżycy, zawałów serca, udarów mózgu, choroby wieńcowej. Jako przyczynę ostatnich epidemii cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych podaje się właśnie stres oksydacyjny .

Oprócz tego wolne rodniki przyspieszają wiotczenie i starzenie się skóry, bo uszkadzają kwasy tłuszczowe i błonę komórkową skóry.

W skrajnych przypadkach ich działanie może sprzyjać rozwojowi czerniaka.

Stres oksydacyjny jest też jedną z przyczyn rozwoju takich chorób neurologicznych jak Parkinson i Alzheimer.

Poruszenie tematu stresu oksydacyjnego jest niezwykle ważne, bo motywuje do świadomego przeciwdziałania i eliminowania go ze swojego organizmu. Dlatego w kolejnych naszych wpisach znajdą się wskazówki dotyczące diety i trybu życia neutralizujących negatywne działanie wolnych rodników. Zaglądaj na naszą stronę i dowiedz się, jak żyć zdrowo i zwalczać szkodliwe wolne rodniki.

Dołącz do nas!

OxiPAC™ 3-Biotic
POTRÓJNA MOC DZIAŁANIA:
MOC POLIFENOLI+PROBIOTYKI

OxiPAC™ FORTE
MOC POLIFENOLI + UZUPEŁNIENIE WITAMIN

Pozostajac na tej stronie akceptujesz pliki cookies. więcej informacji

Używamy plików cookies aby zapewnić jak najlepszą obsługę strony. Jeśli pozostaniesz na tej stronie nie zmieniając ustawień w swojej przeglądarce albo klikniesz"akceptuj", zgadzasz się na ich stosowanie. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności.

Zgoda