WEGETARIAŃSKA PAPRYKA FASZEROWANA

Dziś prawdziwa uczta! Z papryką w roli głównej!
Bez względu na swój kolor: zielony, czerwony czy żółty, nieustannie kusi smakiem i ożywia potrawy. Jest też cenna dla naszego zdrowia i urody.
W papryce zawarte są cenne przeciwutleniacze – karotenoidy, polifenole i flawonoidy. Są to silne antyoksydanty, które usuwają z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za przyspieszenie procesu starzenia się organizmu oraz liczne choroby m. in nowotworowe.
Mają one również działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i uczestniczą w kontrolowaniu replikacji komórek.
Czerwona papryka to także bogate źródło przeciwutleniaczy takich, jak witamina A (mająca udział w procesie regeneracji komórek nabłonka, skóry, paznokci i włosów, budowie kości oraz procesach widzenia), a także witamina E (wpływająca na płodność – u kobiet wspiera ona owulację, u mężczyzn zaś produkcję nasienia).
W papryce żółtej i czerwonej znajdziemy czterokrotnie więcej witaminy C, wspierającej działanie układu immunologicznego, niż w cytrynie.
Spożywanie surowej lub duszonej papryki wspomaga procesy trawienia, dlatego zalecana jest w atonii (zaniku kurczliwości mięśni) żołądka i jelit oraz przy niedostatecznym wydzielaniu soków trawiennych, wzdęciach i zaparciach.
Pomaga także obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia.
Dla zachowania szczupłej sylwetki istotne jest to, że papryka usprawnia motorykę jelit i wspomaga trawienie, dzięki czemu przyspiesza metabolizm i zapobiega odkładaniu się tłuszczu.
Biorąc pod uwagę małą kaloryczność papryki, jest to idealna przekąska dla osób odchudzających się.
Mimo, iż to surowa papryka jest najzdrowsza, to obróbka termiczna ma niewielki wpływ na utratę wartości odżywczych zawartych w tym pysznym warzywie.
A u nas w wersji faszerowanej i wegetariańskiej!
Autor przepisu: Joanna Głuszyk – JMG Dietetyk
Wartość kaloryczna:
-
waga – 447 g
-
energia – 627 kcal
-
białko – 30,3 g
-
tłuszcz – 23,2 g
-
węglowodany og. – 79,4 g
-
GI – 42
-
GL – 28,4
Składniki:
-
Papryka czerwona, słodka – 250 g (1 duża sztuka)
-
Ryż dziki lub brązowy – 75 g
-
Ser typu „feta” – 50 g
-
Cebula – 35 g
-
Jajo kurze, całe – 50 g (1 sztuka, kl. M)
-
Olej rzepakowy uniwersalny – 8 g (1 łyżka)
-
Czosnek – 3 g (1 ząbek)
-
Czubryca zielona – 5 g
-
Sól morska jodowana – 1 g
Sposób przyrządzenia:
-
Cebulę drobno pokroić, wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć na wolnym ogniu do miękkości
-
Doprawić czubrzycą i roztartym z solą czosnkiem
-
Ser rozdrobnić widelcem
-
Dodać jajko, cebulę i ugotowany ryż, wymieszać
-
Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i napełnić farszem
-
Ułożyć na blasze do pieczenia, podlać wodą i skropić olejem
-
Wstawić do nagrzanego do 220° piekarnika
-
Piec około 50 minut
Voilà!
Dołącz do nas!
OxiPAC™ 3-Biotic
POTRÓJNA MOC DZIAŁANIA:
MOC POLIFENOLI+PROBIOTYKI
OxiPAC™ FORTE
MOC POLIFENOLI + UZUPEŁNIENIE WITAMIN
OxiPAC™ FIBER
ROZPUSZCZALNY BŁONNIK Z ŻYWICY AKACJI